Saha betonu dökülmesi ve işçiliği uzmanlık ve deneyim gerektiren bir alandır. Yüzey hazırlığı zemin betonunun cinsine göre değişmektedir. Endüstriyel tesisler, depolar, yollar, otoparklar ve diğer tesisler özelliklerine göre farklı kullanım amaçlarına sahiptirler.

Beton kalınlığı, betonun cinsi, içerisindeki demir donatı miktarı ve eğimleri dikkate alınarak tasarımı yapılır. Uygulamaya geçmeden önce saha betonu alt dolgusu uygun dolgu malzemesi ile proje kotuna kadar kademeler halinde sıkıştırılarak getirilir.

Toprak zemine oturan saha betonu beton içerisindeki suyun emilmesini önlemek amacıyla naylon branda uygulaması yapılır. Beton zemine oturan saha betonu ise mevcut beton yüzeyinde kir, toz, yağ vb. parçacıklarından temizlenerek imalatlara devam edilir.

Beton dökümüne başlamadan önce ano yerleri belirlenir. Ano vazifesi görecek çelik kalıplar ölçüm yapılarak proje kotuna göre konulur. Yapısal derzler ve demir donatı için gerekli düzenlemeler yapılır. Çelik hasır donatı proje ve bindirme payı dikkate alınarak yerleştirilir. Çift kat serilmesi halinde sehpa ile paspayı kontrol edilerek yerleştirilir.

Düzgün dökülmüş ve işlenmiş saha betonu ilk girişten itibaren daha kaliteli göstermektedir. Arsanın konumuna göre beton kotu hesaplanıp giriş ve çıkışına doğru meyilli olacak şekilde beton dökme işlemi yapılır. Giriş ve çıkışa yerleştirilen gider ızgaraları ile sahada toplanan atık su kanalizasyon sistemine aktarılır.

İnsan eli değmeden, bilgisayar kontrolüyle istenilen malzemelerin bir araya getirilip istenilirse beton santrallerinden istenilirse mikser denilen araçlarla üreticiden tüketiciye kolaylıkla teslim edilen beton karışımına “Saha Betonu” denir.

Saha betonu “Kuru sistem” ve “Yaş sistem” olmak üzere iki farklı şekilde bulunmaktadır. Kuru sistem; kuru ham maddelerinin santralde yerleştirilip, su ve katkı maddelerinin teslim edilecek yerde karıştırılıp elde edilen betondur. Yaş sistem ise ham maddesini, suyunu ve katkı maddesini beton santralinde karıştırılan beton tipidir. Saha betonlarında betonlanacak saha dolgusu en az 25 cm olmalıdır. Sağlıklı bir temel atmak istiyorsanız %20’den az nem oranı ve betonun sıkıştırılma oranı önemlidir. Kullanılan betonla birlikte içerisinde kullanılan çelik hasır” ve çelik telde bir hayli önemlidir. Çelik hasır; zemin betonlarında mutlaka çelik hasır kullanılmalıdır. Zeminde ısı farklılıkları olduğu zaman atılan beton çatlar, oynamaya başlar bu durumun olmaması için çelik hasırları kullanınız. Çelik tel ise malzemenin orantılı dağılımını sağladığı için her çalışmada kullanılmalıdır.

Saha betonunun günlük yaşantımızda kullanım alanları her yerde karşımıza çıkmaktadır. Örnek verirsek; havalimanları pistleri, otoparklar, fabrikalar, depolar, okul bahçeleri, köprüler, çiftlikler, araba galerileri, benzin istasyonları, iş hanları ve daha birçok alanda saha betonu uygulamaları kullanılmaktadır.

İşinizi güvenilir ve deneyimli ellere bırakın, başınız daha sonra ağrımasın. Saha betonu, baskı beton, helikopterli beton, epoksi zemin kaplama, 3d epoksi zemin kaplama, vakumlu beton işlerinizde bizden teklif almayı unutmayın.